Sagn om genforeningsstenen i Vester Skerninge
Forside ] Op ]

 
Sagn om genforeningsstenen i Vester Skerninge

Sagn meddelt julen 1922 af væverenke Mine Jensen, Vester Skerninge til den 12årige Marie Jensen, sammesteds.

 

Genforeningsstenen i Vester Skerninge. I mit fødesogn Vester Skerninge blev der til minde om Sønderjyllands Genforening med Danmark 1920 rejst en sten, om hvilken sagnet fortæller: I nabosognet Ulbølle skulle der i fjerne tider bygges en kirke, men herover var troldene i Vester Åby bleven vrede, og for at hævne sig tog de en stor sten og ville slå kirken ned med; men stenen var for stor, eller de var for svage, for den faldt for tidlig ned og blev liggende i en have ved Grønnegade i Ulbølle. Herover blev de så harme, at de sad på stenen hver nat og vred og vendte sig i deres vånde, så der blev slidt et helt sæde i stenen, og det kan ses den dag i dag. Stenen er anbragt på en smuk plads syd for landevejen omtrent midt i Vester Skerninge

Ingeborg Pedersen, Vester Skerninge, født i Ulbølle meddelte 1920 til friskolelærer Kristian Thomsen, Vester Skerninge.

Da kirken skulle bygges i Ulbølle, var der en trold i Vester Åby, som kastede en stor kæmpesten efter den; men han ramte ikke kirken, og stenen blev liggende på marken til Sønderjylland blev forenet med Danmark, så blev den slæbt til Vester Skerninge, og der blev den rejst som en genforeningssten.

Smed Mads Madsen, Ulbølle meddelte 1920 til friskolelærer Kristian Thomsen, Vester Skerninge.

Genforeningsstenen, der er rejst i Vester Skerninge blev af nogle trolde i Vester Åby kastet efter Ulbølle kirke, da den blev bygget; men stenen ramte ikke kirken, den faldt på en mark ved den vej, der kaldes Grønnegade i Ulbølle. Troldene blev så arrige over, at de ikke ramte kirken, derfor sad de hver nat og snurrede rundt på stenen, så der blev slidt en temmelig stor fordybning i den. Nu er stenen rejst sådan, at denne fordybning vender ud imod vejen i Vester Skerninge. Det fortælles også, at den,d er flyttede stenen fra stedet, hvor den faldt ned ved Grønnegade, skulle rammes af en ulykke.

   
   
   
 

Send mail til mail@fynhistorie.dk med spørgsmål og kommentarer til denne web site.
Copyright © 2000  Sydfyn-info.dk A/S, hvor intet andet er angivet. www.fynhistorie.dk